רשלנות רפואית בקרדיולוגיה (מחלות לב)

מחלות לב הן קשות ומסוכנות מאד, ולכן ישנה חשיבות מכרעת לגילוי מוקדם שלהן. התעלמות מסימנים מקדימים והחמצת ההזדמנות למתן מענה רפואי בזמן, עשויות להוות עילה להגשת תביעה בגין רשלנות רפואית.  הן הדין לגבי טיפול רפואי רשלני באירוע לבבי או מעקב לקוי לאחר אבחון המחלה ומתן הטיפול הראשוני.


מחלות לב – מהן?

מחלות לב הן שם כולל למגוון רחב מאוד של בעיות רפואיות – מולדות או נרכשות, מסוגים רבים ושונים שמקורן או השפעתן היא על הלב. 

להלן מספר דוגמאות לסוגים השונים של מחלות הלב:

  • בעיות או מומי לב מולדים – בעיות ומחלות לב אשר האדם נולד איתן. לרוב מדובר בבעיות במסתמים או כלי דם צרים, או בעיות במבנה הלב עצמו. מחלות אלו מתגלות לעיתים במהלך ההיריון או בגיל מאוד צעיר.
  • דלקות ומחלות – הלב כמו כל אזור אחר בגוף יכול לסבול מזיהומים ודלקות שונות. לדוגמה – דלקת פנים הלב או דלקת כיס הלב, סתימה מנוזלים כתוצאה מדלקת וכיו"ב. 
  • מחלות הגורמות לתפקוד לקוי – בתוך כך נכלול קשת רחבה של מקרים בהם אספקת הדם לא מתנהלת באופן סדיר וכתוצאה מכך יש סכנה לתפקוד הלב והגוף כולו או מחלות הגורמות ללב להתאמץ או להיחלש, התקפי לב או אוטם בשריר הלב, פגיעה במסתמי הלב ועוד.
  • מחלות לב הבאות לידי ביטוי בהפרעות קצב – לדוגמה ברדיקרדיה או טכיקרדיה, אשר גורמות לצב לב איטי או מהיר בהתאמה.

במקרים רבים אבחון שגוי או פספוס, אינם מאפשרים זיהוי וטיפול במחלת הלב, והדבר מהווה התנהלות רפואית שהיא רשלנית. 

רשלנות רפואית בקרדיולוגיה (מחלות לב)
דיני נזיקין, נזקי גוף, תביעות רשלנות רפואית ותאונות דרכים. טיפול מקצועי ותוצאות מוכחות.
לייעוץ חייגו:
עו"ד טל סיץ'
לוגו טל סיץ'

כך גם לגבי טיפול שגוי או מעקב לקוי אחר חולה אשר גרמו נזק למטופלים או לא מנעו נזק שניתן היה למנוע או להקטין.

 

החשיבות של הגילוי המוקדם

גילוי מוקדם של מחלות לב הוא הטיפול הטוב ביותר שאפשר להעניק. כאשר הלב נכנס למצוקה לעיתים הדבר כבר גורם לנזק שלא בהכרח ניתן לתקן. זיהוי הסימנים שיכולים להעיד על סכנה ותסמינים שיש בהם להעיד על מצוקה הם בעלי חשיבות רבה ולא אחת הם מהגורמים הראשונים שיבדקו במהלך תביעה העוסקת ברשלנות רפואית של מחלות לב.

הגילוי המוקדם של מחלות לב יכול להיות כבר בשלב ההיריון שם מזהים לא אחת מומים בלב או במקרים של אנשים בוגרים סימפטומים חוזרים דוגמת סחרחורות, חולשה, עייפות, קשיי נשימה, כאב או לחץ בחזה. 

בנוסף לאלו ישנם גורמים הידועים היום כמגבירי סיכון למחלות לב, בין היתר ניתן למצוא:

  • היסטוריה משפחתית של התקפי לב ומחלות לב
  • לחץ דם גבוה
  • עישון 
  • השמנה

כל אחד מהגורמים הללו ועוד, מהווים את הכלים העיקריים לזיהוי מחלות לב או סיכון להופעה של מחלת לב מכל סוג שהוא. לכן האנשים הבאים במגע ראשוני עם מטופל חייבים להיות ערניים לתסמינים שיכולים להתריע. לא אחת טיפול נכון של פרמדיק בדקות הראשונות או ערנות מצד רופא המשפחה בקהילה, עשויים לשנות ואף להציל חיים.

 

מהי רשלנות רפואית ומתי היא מתרחשת

כאשר מדברים על רשלנות רפואית הכוונה לקשר בין אופן הטיפול הרפואי לבין נזק שהתרחש בפועל. 

הנחת הבסיס בתביעות של רשלנות רפואית הינה שהצוות הרפואי סטה מסטנדרט הטיפול המצופה, הזהיר והסביר וסטייה זו גרמה לנזק של המטופל.

על מנת שתהא הצדקה להגשת תביעת רשלנות רפואית, יש לעמוד בשלושת התנאים הבאים :

  1.     הצוות הרפואי התרשל בטיפול
  2.     למטופל נגרם נזק
  3.     הנזק שנגרם למטופל הוא תוצאה של אותה רשלנות מצד הצוות הרפואי

 

רשלנות רפואית במחלות לב

כמו בכל תחומי הרפואה גם במקרים של רשלנות רפואית במחלות לב ניתן למצוא מקרי רשלנות בכל אחד מהשלבים בהשתלשלות האירועים. נפרט כאן כמה מקרים עיקריים של רשלנות בשלביו השונים של הטיפול.

מקרים אפשריים לרשלנות רפואית במחלות לב:  

  • התעלמות מגורמי סיכון – על רופא המשפחה להיות ער לגורמי סיכון אפשריים, בין היתר היסטוריה משפחתית, לחץ דם, עישון, השמנה וכדומה, ולהקפיד לתת הפניות לבדיקות נדרשות, לאזן גורמי סיכון ולבחון את תלונות המטופל ברקע גורמי הסיכון הנ"ל. כל זאת בין היתר כדי למנוע אירוע לבבי או מחלת לב. כאשר רופא אינו מבצע זאת כהלכה, ואינו מונע אירוע לבבי שניתן וצריך היה למנוע, הדבר עשוי להצדיק הגשת תביעה בגין רשלנות רפואית.
  • התעלמות מסימנים מקדימים – אדם אשר מגיע אל רופא משפחה, או מוסד רפואי ומפרט סימפטומים מהם הוא סובל הנחשבים לסימנים מובהקים או כאלו המזוהים עם האפשרות לקיומה של מחלת לב, ולא מקבל טיפול מתאים או שמופנה להמשך בירור וטיפול.
  • רשלנות רפואית בעת התקף לב – הצוות הראשוני מגיע אל אדם שעובר התקף לב, אך לא שם לב לתסמינים ולא מאבחן את המצב כראוי, וכתוצאה מכך המטופל לא זוכה לטיפול הולם.
  • הסכמה מדעת – ניתוחי לב הם הליכים מתחום הכירורגיה. ככלל יש לקבל הסכמת המטופל לטיפול, ובמקרים בהם ישנן מספר חלופות טיפוליות שונות בוודאי שיש להציג בפני המטופל את אותן החלופות, ואת הסיכונים והסיכויים הטמונים בכל אחת מהן. היכן שהדבר מתאפשר ונדרש יש צורך בהעברת כל המידע הנחוץ למטופל טרם הטיפול ולקבל את הסכמתו מדעת. 
  • רשלנות במהלך הטיפול – אם במהלך הטיפול במחלת הלב, כולל הליך כירורגי של ניתוח מתבצעת תקלה בשל פעולה לא סבירה של מי מאנשי הצוות הרפואי  ייתכן וישנה עילה לתביעה בגין רשלנות. התביעה תהיה סביב שאלת הסבירות בפעולות של אנשי הצוות הרפואי.
  • רשלנות רפואית במעקב לאחר טיפול – טיפול במחלות לב לא בהכרח מסתיים בתום הטיפול הראשוני או הפעולה הכירורגית. יש להמשיך ולבצע מעקב הן בשלב ההתאוששות וכן מעקב לטווח ארוך על פי הנדרש מפרוטוקול הטיפול המתבקש. סטייה מסטנדרט הטיפול הנ"ל, עשויה להוות רשלנות.

 

עו"ד טל סיץ' – תביעות בתחום הרשלנות הרפואית

תביעת רשלנות רפואית איננה תביעה פשוטה. הנחת המוצא הינה כי הצוות הרפואי אינו פועל מתוך כוונת זדון ומטרתו לסייע ולהעניק טיפול מיטבי למטופלים. מכאן, הוכחת רשלנות רפואית הינה דבר מורכב, שכן יש להראות שלמרות כוונת הצוות הרפואי, הוא סטה מסטנדרט הטיפול המצופה והנהוג, שהיה צריך לפעול בדרך מסוימת וזהירה יותר ולמרות זאת לא פעל כך, ושהתרשלותו או מחדלו הם אלו שגרמו לנזק או הפגיעה במטופל.

בשל כך יש חשיבות לבחירת עורך דין מתאים, מומחה בתחומו וכזה מכיר את קשת רחבה של מקרים והאפשרויות. עורך דין טל סיץ' מטפל בתיקי רשלנות רפואית במשך שנים רבות, וייצג לקוחות רבים במקרים מגוונים.

במהלך הטיפול בתביעות של רשלנות רפואית מקפיד עורך דין טל סיץ' על יחס אישי וליווי צמוד הנדרש בהליך משפטי מורכב ורגיש מסוג זה. מעבר לתביעה וההתמודדות בבית המשפט יש גם עניין רפואי שהסתבך ואת הפן האישי, ועורך הדין הופך להיות המלווה הקרוב ביותר. לכן חשוב מאד היחס האישי והאמון בין הלקוח לעורך הדין, כל זאת תוך הקפדה על שיקוף מלא של המציאות העולה מניהול התיק בבית המשפט.

בהיבט המקצועי עורך הדין טל סיץ' עובד עם מומחים רפואיים מובילים בכדי לספק ללקוחותיו חוות דעת רפואיות ברמה גבוהה ביותר עבור התביעה המשפטית.

 

שאלות ותשובות

האם כל בעיה רפואית במהלך הטיפול היא תוצאה רשלנות רפואית?

לא. לא כל נזק שנגרם כתוצאה מטיפול רפואי הוא תוצאה של רשלנות. בכל הליך רפואי טמונים גם סיכונים. רשלנות רפואית נקבעת במקרים בהם מוכיחים שהצוות הרפואי התרשל בפעולותיו ושהתרשלות זו גרמה לנזק.

מה חשיבות הגילוי המוקדם במחלות לב?

יש משמעות רבה לזיהוי סימנים מקדימים של מחלת לב או אירוע לב אפשרי. הדבר יכול להשפיע על סוג הטיפול שניתן בין אם כטיפול מונע מחלות לב ובין אם כמענה לאירוע לב שנגרם. בכל מקרה – אין מחלוקת על כך שמענה מוקדם עשוי לא אחת להיות בעל משמעויות רפואיות מכריעות.

האם רופא משפחה יכול לזהות מחלות לב?

מצופה מרופא המשפחה להיות ער להיסטוריה הרפואית של המטופל, נטייה גנטית ומשפחתית, הרגלי אכילה ולגורמי סיכון שונים הספציפיים למטופליו. התנהלות נכונה של רופא המשפחה עשויה לסייע באבחון סיכון למחלת לב או במתן מענה מוקדם לאירוע מתהווה.

האם מחלות לב הן מולדות או נרכשות ?

מחלות לב יכולות להיות בכל אחד מהמצבים. יש כאלו הנולדים עם מחלות לב, יש כאלו שמפתחים אותן בשל הרגלים לא טובים כגון עישון, השמנה ועוד, כפי שמפורט במאמר זה.

 

הנכם מוזמנים ליצור קשר עם משרדנו על מנת לברר האם גם המקרה שלכם מקורו ברשלנות רפואית.

המאמר נכתב בלשון זכר מטעמי נוחות בלבד, אך מיועד לנשים וגברים כאחד.

רשלנות רפואית - קרדיולוגיה

עוד בנושא רשלנות רפואית: