רשלנות רפואית באופתלמולוגיה / רפואת עיניים

מהי רפואת עיניים ?

רפואת עיניים (אופתלמולוגיה) היא ענף בתחום הרפואה העוסק במחלות של העיניים ובפגמים בכושר הראייה. בתחום זה נכללים מחלות עיניים, ניתוחי עיניים, ובעיות רפואיות נוספות. המטרה העיקרית של רפואת העיניים היא בחינת יכולת הראיה וטיפול בפגיעה במערכת זאת. הבדיקות של המומחים לרפואת עיניים נועדו בין היתר לבחון קיומן של בעיות, השלכות לטווח הרחוק, האם יש סכנה ליכולת הראיה וכמובן את הדרכים להתמודד עם הבעיות ומציאת פתרונות.

בין טיפולי העיניים השונים ניתן למנות מספר טיפולים עיקריים, אם כי ישנם עוד סוגי טיפול רבים בתחום זה. להלן מספר דוגמאות :

  • ניתוחי לייזר (לדוגמה: בשל היפרדות רשתית או הסרת משקפיים)
  • השתלות (לדוגמה: השתלת קרנית)
  • טיפולים תרופתיים (לדוגמה: לטיפול בגלואוקומה)
  • אוקולופלסטיקה (ניתוחי פלסטיים באזור העיניים, למטרות אסתטיות או רפואיות)

 

מתי מתרחשת רשלנות רפואית באופתלמולוגיה / רפואת עיניים?

באופן כללי טיפול בעיניים מצריך עדינות ודיוק מקסימליים ומיומנות של אנשי הצוות הרפואי יחד עם נכונות לביצוע הליכים מורכבים. אם טיפולים אלו לא התבצעו באופן ראוי, או חמור מכך לא התבצעו בכלל, ייתכן שלפנינו מקרה של רשלנות.

בתביעות העוסקות ברשלנות רפואית באופתלמולוגיה/רפואת עיניים, יש משקל רב לחוות הדעת השונות של מומחי העיניים הבוחנות את השאלה האם הפעולות שבוצעו עמדו בסטנדרט הטיפול הסביר והמצופה או שהייתה בהם רשלנות.

 

מתי המקרה שלכם ייחשב ל"רשלנות רפואית"?

רשלנות בתחום רפואת העיניים עשויה לבוא לידי ביטוי בין היתר באבחון שגוי או איחור באבחון, רשלנות בטיפול או בניתוח, ולקויים במעקב. כמו כן, בטרם הטיפולים ובפרט כאשר מדובר בפרוצדורות כירורגיות יש לקבל הסכמה מדעת מצד המטופלים. היעדר קבלת הסכמה מדעת כאמור עשויה גם היא להוות רשלנות מצד הצוות הרפואי.

דוגמאות – רשלנות בניתוחי לייזר שהותירו פגיעה בראיה, רשלנות בניתוחי קטרקט בביצוע ו/או בהנחיות לטיפול לאחר הניתוח שגרמו לנזקים, אבחון שגוי של מחלת עיניים והתאמת טיפול שגרמו לפגיעה בראיה וסיבוכים נוספים אחרים.

להלן מספר שלבים בטיפול בגינם ניתן להגיש תביעת רשלנות.

רשלנות רפואית באופתלמולוגיה / רפואת עיניים
דיני נזיקין, נזקי גוף, תביעות רשלנות רפואית ותאונות דרכים. טיפול מקצועי ותוצאות מוכחות.
לייעוץ חייגו:
עו"ד טל סיץ'
לוגו טל סיץ'

 

רשלנות בשלב קבלת המטופל טרם הטיפול, והיעדר הסכמה מדעת

בעת קבלת מטופל לטיפול, יש לקבל אנמנזה מסודרת, לבצע בדיקות נדרשות ולהפנות לבדיקות נוספות לפי הצורך.

כמו כן, במידה ואירע מקרה שבו התבצע ניתוח או טיפול בעיניים של מטופל הדורש קבלת הסכמה מדעת לטיפול, ולפני הטיפול לא ניתנו למטופל ההסברים הנדרשים, כגון:

  • סיכונים וסיכויים של ההליך
  • חלופות אפשריות להליך עצמו
  • תופעות הלוואי וסיבוכים אפשריים
  • החסרונות הקיימים בשל מצבו הרפואי של מטופל

סטייה מהתנהלות נדרשת זו מצד הצוות הרפואי, עשויה להקים עילה לתביעה בגין רשלנות רפואית.

על הרופא המטפל חלה חובה ממשית המצוינת בחוק למסור את כל המידע הדרוש לחולה ולהציב בפניו את כלל האפשרויות והסכנות הטמונות בהליך. לשם כך יש צורך בהחתמה של המטופל על טופס הסכמה מדעת שבו מצוינים כל הפרטים הללו. במידה ולא יפעל רופא על פי נהלים אלו, הוא עשוי להיות חשוף לתביעה בגין רשלנות.

 

רשלנות רפואית בטיפול

ביצוע לא זהיר של פרוצדורה רפואית, ניתוח לייזר או השתלה, טיפול תרופתי שגוי או התערבות רפואית כלשהי, שנעשו בניגוד להתוויה נכונה, או לסטנדרט הטיפול הנוהג והמצופה מהצוות הרפואי ואשר גרמו למטופל לנזק, עשויים להצדיק הגשת תביעה בגין רשלנות רפואית.

 

רשלנות רפואית במעקב

מעקב לא מיטבי או היעדר מעקב בכלל אחר מטופל שעבר טיפול בעיניו, או היעדר מעקב אחר תוצאות של בדיקות וסטטוס בעיה קיימת עשוי להביא להחמצה של חלון ההתערבות לטיפול בבעיה רפואית ובכך להביא לנזק לעיניו של המטופל, כזה אשר היה ניתן למנוע או להקטין. היעדר מעקב כאמור גם הוא עשוי להוות עילה מוצדקת להגשת תביעת רשלנות.

 

הגשת תביעה ברשלנות רפואית בתחום רפואת העיניים

על מנת לבחון רשלנות בתחום רפואת העיניים חשוב לאסוף תיעוד רפואי, מסמכי מעקב, תוצאות בדיקות, הפניות ומלוא התיעוד הרפואי הנוגע לטיפול הרלוונטי. על המקרה להיבחן על ידי עו"ד לרשלנות רפואית ומומחים רפואיים בתחום רפואת העיניים, שיבחנו את התהליכים שפורטו לעיל, את המסמכים הרפואיים, ואת המצב הרפואי וזאת על מנת להגיע למסקנה באם קיים בסיס להגשת תביעה.

 

חשיבותה של חוות דעת מומחה בתהליך התביעה

בעיקרון תביעה בגין רשלנות רפואית אשר תוגש ללא חוות דעת רפואית, דינה להידחות על ידי בית המשפט. בשל כך קיימת חשיבות יתרה להגשת חוות דעת מדויקת ומנומקת הכתובה על ידי מומחה בעל ניסיון בתחום אשר ניתן להסתמך על קביעותיו. לכן חשוב לבחור את המומחה המתאים.

 

חשיבותו של עורך דין המתמחה ברשלנות רפואית

תביעה בגין רשלנות רפואית בכלל ובתחום רפואת העיניים בפרט היא אירוע מורכב. לכן יש חשיבות גדולה לכך שאת התהליך יוביל עורך דין מנוסה.  לקראת הגשת התביעה, על עורך הדין להיערך בהתאם:

  • להכין את כל הניירת וכלל המסמכים החשובים לתביעה
  • הפניה לרופא מומחה בתחום על מנת לקבל את חוות הדעת הטובה ביותר שניתן לקבל עבור המקרה שלכם
  • הכנת כתב תביעה מסודר ומנומק שיסביר את הטענות שלכם ויוכל להוכיח:
    1. קיומו של נזק
    2. קיומה של התרשלות מצד הצוות הרפואי
    3. קיומו של קשר בין הרשלנות לנזק
  • ייצוג בכל ערכאות בית המשפט
  • ליווי אישי בהליך לא פשוט ומורכב והיותו המשענת המקצועית בעבורכם

 

הנכם מוזמנים ליצור קשר עם משרדנו על מנת לברר האם גם המקרה שלכם מקורו ברשלנות רפואית.

המאמר נכתב בלשון זכר מטעמי נוחות בלבד, אך מיועד לנשים וגברים כאחד.

רשלנות רפואית - אופתלמולוגיה/רפואת עיניים

עוד בנושא רשלנות רפואית: