כאשר אנחנו ניגשים לטיפול רפואי, טבעי לצפות שנקבל את מלוא המידע על ההליך הרפואי, הסיכונים הכרוכים בו והאפשרויות החלופיות לטיפול. המידע הזה הוא לא רק עניין של זכות, אלא הוא חיוני לצורך קבלת החלטות מושכלות בנוגע לבריאותנו. בישראל, זכות המטופל לקבל מידע מקיף ומדויק על הטיפול הרפואי מעוגנת בחוק זכויות החולה, תשנ"ו – 1996. כאשר טיפול רפואי ניתן ללא הסכמה מדעת, מדובר לא רק בהפרה של חובת הגילוי אלא גם בפגיעה באוטונומיה של המטופל – פגיעה בזכותו של אדם לקבל החלטות על גופו.
מהי הסכמה מדעת?
הסכמה מדעת היא הסכמה של מטופל לקבל טיפול רפואי לאחר שקיבל מידע מקיף וברור בנוגע להליך הרפואי. מדובר בזכות בסיסית של המטופל לקבל החלטה מושכלת אם לקבל את הטיפול או לסרב לו, לאחר שנמסר לו עיקר המידע הרלוונטי, כגון:
- מצבו הרפואי, כולל האבחנה והתחזית להתפתחות המצב ללא טיפול.
- מהות ההליך הטיפולי המוצע, מטרתו, משכו וסיכויי הצלחתו.
- הסיכונים הכרוכים בטיפול, לרבות תופעות לוואי, כאבים ואי נוחות אפשריים.
- טיפולים חלופיים, אם קיימים, כולל הסיכונים והיתרונות שלהם.
- עובדת היות הטיפול בעל אופי חדשני, אם אכן מדובר בהליך כזה.
חובת הרופא אינה מסתיימת בהחתמת המטופל על טופס הסכמה פורמלי. החתימה על טופס ההסכמה היא פעולה טכנית בלבד, ולא די בה כדי להוות הוכחה למתן הסכמה מדעת. נדרשת שיחה ברורה ומקיפה בין הרופא למטופל, במהלכה יינתן למטופל כל המידע הנדרש כדי להבין את משמעות ההליך ולהחליט האם הוא מעוניין לעבור אותו.
- 17 שנות נסיון
- ליווי, ייעוץ, וייצוג יסודי
- ייצוג תיקים בכל גודל
פגיעה באוטונומיה – מה המשמעות?
פגיעה באוטונומיה מתרחשת כאשר בוצע טיפול רפואי ללא הסכמתו המודעת של המטופל. כלומר, המטופל לא קיבל את כל המידע הדרוש כדי לקבל החלטה מושכלת, או שהטיפול בוצע למרות סירובו. הפגיעה באוטונומיה היא פגיעה בזכות הבסיסית של כל אדם להחליט על גופו.
ההבדל בין פגיעה באוטונומיה להיעדר הסכמה מדעת הוא מורכב מבחינה משפטית. אם בכל זאת ננסה להסביר הבדל זה בתמצית, אז היעדר הסכמה מדעת הוא מצב בו מתבצע טיפול שהמטופל היה מסרב לעבור לו היה יודע על הסיבוכים או הסיכונים הכרוכים בו.
פגיעה באוטונומיה היא מצב בו מטופל לא קיבל מידע נדרש לגבי הטיפול שבוצע לו וזאת ללא קשר לשאלת הנזק או קשר סיבתי בין אי מסירת המידע לנזק. ובמילים אחרות, ביצוע הליך רפואי שלא בידיעת המטופל, מהווה פגיעה בזכות לאוטונומיה.
מהי המשמעות המשפטית של פגיעה באוטונומיה?
על פי פסיקת בית המשפט מתן טיפול רפואי ללא הסכמה מדעת מהווה פגיעה באוטונומיה של המטופל. במקרים בהם הוכח כי הייתה פגיעה באוטונומיה של המטופל, אך בהיעדר הוכחת נזק אחר, ניתן לפסוק פיצוי כספי בעיקר על עוגמת הנפש שנגרמה למטופל, והוא מבוסס על חומרת הפגיעה בזכות לאוטונומיה.
בעבר, סכום הפיצוי בגין פגיעה באוטונומיה היה נמוך יחסית, אך עם השנים חל שינוי משמעותי ובמקרים חמורים יותר ניתן כיום לקבל פיצויים משמעותיים.
האם חובת קבלת ההסכמה מדעת לטיפול חלה על כל טיפול רפואי?
ככלל חובת ההסכמה מדעת חלה על כל סוגי הטיפולים הרפואיים, דגש על טיפולים פולשניים, כולל טיפולים פשוטים ועד להליכים מורכבים כמו ניתוחים. עם זאת, ישנן דרגות שונות של חובה זו, לא כל הפעולות מצריכות הסכמה בכתב וכן קיימים גם חריגים בהם לא נדרשת הסכמה מפורשת, למשל כאשר מדובר במצב רפואי המצריך טיפול דחוף ומציל חיים, שבו המטופל אינו מסוגל לתת את הסכמתו בשל מצבו הרפואי.
ככל שהטיפול הרפואי נחשב פחות חיוני או פחות דחוף, חובת הגילוי היא מפורטת יותר, שכן ייתכן שלמטופל יהיה עניין לשקול להימנע מהטיפול אם יידע את כל הסיכונים הכרוכים בו.
מה ניתן לעשות במקרה של פגיעה באוטונומיה או היעדר הסכמה מדעת?
אם עברתם טיפול רפואי מבלי שנמסר לכם כל המידע הנחוץ או מבלי שניתנה הסכמתכם המודעת, ייתכן שיש לכם עילה לתביעה. הפגיעה באוטונומיה או היעדר ההסכמה מדעת מהווים הפרה חמורה של זכויות המטופל, ולכן ישנה חשיבות רבה לפעול בצורה נכונה ומדויקת כדי למצות את זכויותיכם. להלן הצעדים המומלצים:
איסוף כל המסמכים הרפואיים הרלוונטיים
השלב הראשון הוא איסוף התיעוד הרפואי הקשור לטיפול שקיבלתם. מסמכים אלו כוללים דוחות טיפול, סיכומי אשפוז, תוצאות בדיקות, טפסי הסכמה (אם נחתמו) ורישומים רפואיים. איסוף מלא ומדויק של כל המסמכים יסייע לכם להציג תמונה ברורה של ההליך הרפואי שעברתם ולהוכיח האם התקיימה פגיעה בזכותכם לקבל מידע מלא על הטיפול. תיעוד זה מהווה בסיס לתיק המשפטי שלכם ויכול לשמש כהוכחה לכך שהופרו חובות של הרופא או המוסד הרפואי.
התייעצות עם עורך דין המתמחה ברשלנות רפואית
בשלב הבא, חשוב לפנות לייעוץ משפטי עם עורך דין בעל ניסיון בתחום הרשלנות הרפואית. עורך הדין יבחן את כל המידע והראיות שבידיכם, כולל התייעצות על מומחים רפואיים בתחום המתאים שייבחן את היתכנות התביעה שלכם. עורך הדין גם יספק לכם הכוונה בנוגע לאסטרטגיה המתאימה ביותר לניהול התביעה וילווה אתכם לאורך כל הדרך.
הגשת תביעה לפיצויים
אם ניתן להוכיח שטופלתם מבלי שנתתם הסכמתכם מדעת לטיפול ונגרמו לכם נזקים שניתן וצריך היה למנוע, תוכלו להגיש תביעה לפיצויים כנגד הרופא, הצוות הרפואי או המוסד שבו קיבלתם את הטיפול. הפיצויים עשויים לכלול פיצוי על הנזקים שנגרמו לכם כתוצאה מהטיפול עצמו, כגון כאב וסבל, פגיעה בתפקוד, אובדן הכנסה או הוצאות רפואיות נוספות שנדרשו בעקבות הפגיעה. לחילופין, ייתכנו מקרים שבהם תוכלו לקבל פיצוי בגין עצם הפגיעה באוטונומיה שלכם – כלומר, על עוגמת הנפש שנגרמה לכם בשל שלילת זכותכם לקבל החלטות מושכלות בנוגע לגופכם ובריאותכם.
ניהול תביעת רשלנות רפואית היא תהליך מורכב הדורש ראיות חזקות ומומחיות משפטית ורפואית. ככל שתפעלו נכון יותר ותיעזרו באנשי מקצוע מנוסים, כך יגדלו סיכויי ההצלחה שלכם לקבלת פיצוי ולמיצוי מלוא זכויותיכם.
לסיכום: הסכמה מדעת ופגיעה באוטונומיה – לא רק עניין של זכויות, אלא חובה חוקית
זכותו של המטופל לקבל החלטות על גופו ועל בריאותו היא זכות המעוגנת בחוק. כאשר טיפול רפואי ניתן ללא הסכמה מדעת, מדובר בהפרה חמורה של זכות המטופל, שעשויה להצדיק פיצוי כספי משמעותי.
אם אתם חושדים שנפגעתם בשל טיפול רפואי שניתן ללא קבלת הסכמתכם המודעת, הנכם מוזמנים לפנות לייעוץ משפטי מקצועי. משרדנו כאן בכדי להגן על זכויותיכם ולסייע לכם למצות את האפשרויות לקבלת פיצוי הולם.
מאמר זה נכתב בלשון זכר מטעמי נוחות בלבד אך מיועד לנשים וגברים כאחד.