סוכרת היא מחלה כרונית נפוצה אשר מתאפיינת ברמות סוכר גבוהות בדם וכאשר אינה מטופלת עשויה לגרום לבעיות רפואיות משמעותיות, כגון : אי ספיקת כליות, קטיעת איברים, הפרעות ראיה ואף לתמותה.
ישנם סוגים שונים של סוכרת, המוכרות יותר הן – סוכרת מסוג 2 שהיא השכיחה יותר, וסוכרת מסוג 1 שמוכרת ש"סוכרת נעורים" שנפוצה בצורה פחותה משמעותית.
אבחון מוקדם וטיפול נכון יכולים לאפשר לחולים לנהל את המחלה בצורה מיטבית ולהימנע מסיבוכים קשים. עם זאת, במקרים רבים מתרחשת רשלנות רפואית באבחון או בטיפול, שעלולה לגרום לנזק חמור ואף למוות.
במאמר זה נסביר מהי רשלנות רפואית באבחון סוכרת, מהם סוגי הרשלנות הנפוצים, אילו סיבוכים עלולים להיגרם עקב טיפול רשלני, ומה ניתן לעשות במקרה של חשד לרשלנות רפואית.
- 17 שנות נסיון
- ליווי, ייעוץ, וייצוג יסודי
- ייצוג תיקים בכל גודל

מהי רשלנות רפואית באבחון סוכרת?
רשלנות רפואית מתרחשת כאשר רופא אינו מזהה את סימני המחלה, אינו מפנה את המטופל לבדיקות הדרושות, או אינו מספק טיפול ומעקב רפואי תקינים, בניגוד לסטנדרטים הרפואיים המקובלים. בסוכרת, אבחון מוקדם הוא קריטי, שכן שליטה במחלה בשלבים הראשונים יכולה להפחית משמעותית את הסיכון לסיבוכים חמורים.
כאשר חולה אינו מאובחן בזמן, המחלה עלולה להחמיר ללא טיפול מתאים, ולגרום לנזקים בלתי הפיכים. גם אבחון שגוי או טיפול לקוי, כמו שימוש בתרופות לא מתאימות או במינונים שגויים, עלולים להוביל להשלכות קשות וחמורות.
דוגמאות לרשלנות רפואית בסוכרת
אבחון מאוחר או שגוי של סוכרת
רופא משפחה או רופא מומחה אמור לזהות סימנים מוקדמים של סוכרת ולהפנות את המטופל לבדיקות מתאימות. רשלנות רפואית עלולה להתרחש בין היתר במקרים הבאים:
- התעלמות מסימפטומים מחשידים – למשל, חולשה, השתנה תכופה, עייפות, ירידה בלתי מוסברת במשקל או ראייה מטושטשת.
- הימנעות מהפניה לבדיקות הדם הדרושות – כגון בדיקת סוכר בצום, העמסת סוכר, HbA1c (רמות המוגלובין מסוכרר).
- פענוח שגוי של תוצאות בדיקות הדם – לעיתים הרופא אינו מפרש נכון את תוצאות הבדיקות או מתעלם מערכים גבוליים המחייבים מעקב.
- חוסר מעקב אחר חולים עם גורמי סיכון – אנשים עם היסטוריה משפחתית של סוכרת, השמנת יתר, יתר לחץ דם או רמות סוכר גבוליות הזקוקים למעקב קפדני וחרף כך הרופא אינו מבצע מעקב כנדרש.
טעויות במתן תרופות ובאיזון רמות הסוכר
טעויות במתן תרופות ובאיזון רמות הסוכר עלולות להיות בעלות השלכות חמורות עבור חולי סוכרת, שכן איזון נכון של רמות הסוכר הוא קריטי למניעת סיבוכים מסכני חיים. מינון שגוי של אינסולין, למשל, עלול להוביל להיפוגליקמיה חמורה אם ניתן בכמות גבוהה מדי, או להחמרת מצבו של המטופל אם המינון נמוך מהנדרש.
דוגמה נוספת תהא במצבים בהם ניתן אינסולין במינון שלא מותאם לחולי סוכרת הסובלים גם מאי ספיקת כליות.
מעבר לכך, חוסר במידע או היעדר אזהרה מפני תופעות לוואי מסוכנות, כגון קטואצידוזיס סוכרתית (DKA), עלול לגרום למטופלים שלא לזהות סימנים מוקדמים למצב מסכן חיים. גם מעקב רפואי שוטף הוא קריטי, שכן חולי סוכרת מצויים בסיכון מוגבר למחלות נוספות כמו מחלות כלי דם, מחלות לב, פגיעה בכליות ופגיעה בראיה. היעדר בדיקות תקופתיות ואי זיהוי הידרדרות רפואית בזמן עשויים להיחשב לרשלנות חמורה, העלולה לגרום לנזקים בלתי הפיכים.
סיבוכים אפשריים עקב רשלנות רפואית בסוכרת
כאשר סוכרת אינה מאובחנת בזמן או שאינה מנוהלת כראוי, היא עלולה להוביל להתפתחות סיבוכים חמורים ובלתי הפיכים, אשר משפיעים באופן משמעותי על איכות החיים ואף עלולים להוות סכנת חיים. אחד הסיבוכים הקשים הוא רטינופתיה סוכרתית, מצב שבו כלי הדם ברשתית נפגעים. ללא טיפול מתאים, מצב זה עלול לגרום לנזקים משמעותיים בעיניים, לדוגמה: בצקת מקולרית, דימום בזגוגית העין והיפרדות רשתית.
סוכרת שאינה מנוהלת בצורה נכונה פוגעת גם בתפקודי הכליות ועלולה להוביל לאי ספיקת כליות, כזו שתצריך אף טיפולי דיאליזה קבועים או במקרים קשים יותר השתלת כליה.
כמו כן, חוסר איזון בסוכר גורם למחלות בכלי הדם ההיקפיים, מה שעשוי לגרום להתפתחות של נמק בגפיים, ובמקרים חמורים עד כדי צורך בביצוע קטיעה של האיבר הפגוע.
בנוסף, רמות סוכר גבוהות לאורך זמן מגבירות את הסיכון למחלות לב וכלי דם, כולל שבץ מוחי והתקפי לב.
מצב חמור נוסף שעלול להתרחש הוא קטואצידוזיס סוכרתית (DKA) – הצטברות מסוכנת של קטונים בדם בעקבות מחסור חמור באינסולין. מצב זה מחייב התערבות רפואית דחופה, שכן ללא טיפול, הוא להביא לפגיעות קשות ואף לתמותה.
הסיבוכים הללו ממחישים את החשיבות הקריטית של אבחון מוקדם, טיפול רפואי הולם וניהול מחלת הסוכרת באופן הדוק, במטרה למנוע את ההשלכות הקשות של חוסר טיפול מתאים.
כיצד ניתן להוכיח רשלנות רפואית בסוכרת?
תביעת רשלנות רפואית מחייבת הוכחה כי הייתה סטייה מסטנדרט רפואי סביר, וכי כתוצאה מכך נגרם נזק למטופל. על מנת לבסס את התביעה, יש להוכיח שלושה מרכיבים מרכזיים:
רשלנות בטיפול
על הרופא או הצוות הרפואי מוטלת חובה לפעול בהתאם לסטנדרטים המקובלים ברפואה. חובה זו כוללת את הצורך לבצע אבחון מוקדם של סוכרת, להפנות את המטופל לבדיקות המתאימות, לוודא שהמטופל מבין את הטיפול הנדרש, ולבצע מעקב רציף כדי למנוע החמרה במצבו הבריאותי.
יש להוכיח כי הרופא כשל באבחון המחלה, בטיפול בה או במעקב אחר מצבו של המטופל. כשל זה יכול להתבטא בהתעלמות מתסמינים, חוסר הפניה לבדיקות דם רלוונטיות, שימוש במינונים שגויים של אינסולין או מתן תרופות שאינן מתאימות. רופא שהתרשל בכך שלא אבחן את המחלה בזמן, לא סיפק הנחיות רפואיות נכונות או לא הפנה את המטופל לטיפול מתאים, עלול להיחשב כמי שטיפול באופן רשלני.
קיומו של נזק
יש להוכיח קיומו של נזק. לדוגמה : החמרה במחלה, פגיעה באיברים פנימיים, קטיעת איברים, או צורך בטיפולים אגרסיביים שניתן היה למנוע לו הטיפול הרפואי היה מתבצע כראוי.
קשר סיבתי
יש להוכיח כי הנזק נגרם כתוצאה מהרשלנות הרפואית. יש להוכיח שהמטופל סבל מסיבוכים חמורים שהיו נמנעים באבחון מוקדם או בטיפול נכון, באופן ניתן לקשור בקשר ישיר את הרשלנות לבין הנזק שנגרם.
החשיבות של חוות דעת רפואית
כדי לבסס את התביעה, חוות דעת רפואית של מומחה היא שלב הכרחי. רופא מומחה לתחום (כגון אנדוקרינולוג) ינתח את התיק הרפואי של המטופל, יבחן את ההתנהלות של הרופא המטפל, וישווה אותה לסטנדרטים הרפואיים המקובלים. אם ימצא כי הרופא חרג מאמות המידה הרפואיות המקובלות וסטה מהטיפול הראוי – הדבר יחזק משמעותית את התביעה.
בנוסף, חוות הדעת הרפואית תשמש כראיה משמעותית בבית המשפט ותסייע לשופט להבין את היבטי הרשלנות, לרבות אופן התפתחות המחלה, הטעויות שבוצעו במהלך האבחון או הטיפול, והנזק שנגרם כתוצאה מכך. חוות דעת רפואית מקצועית, הינה הכרחית לצורך הגשת התביעה וקבלת הפיצוי.
לכן, בכל מקרה של חשד לרשלנות רפואית הקשורה לסוכרת, חשוב להתייעץ עם עורך דין המתמחה ברשלנות רפואית, אשר יוכל להעריך את סיכויי התביעה ולסייע באיסוף הראיות הנדרשות.
מה ניתן לעשות במקרה של רשלנות רפואית?
אם אתם חושדים שנפגעתם מרשלנות רפואית באבחון או בטיפול בסוכרת, חשוב לפעול באופן יעיל ומסודר:
- איסוף כל החומר הרפואי – יש לאסוף את תוצאות הבדיקות, דוחות רפואיים, מרשמי תרופות, סיכומי אשפוז וכל מסמך רפואי רלוונטי.
- התייעצות עם עורך דין המתמחה ברשלנות רפואית – ניהול תביעת רשלנות רפואית הוא הליך משפטי מורכב, הדורש ידע וניסיון. יש להעדיף סיוע מעורך דין בעל ניסיון בתביעות של רשלנות רפואית.
- קבלת חוות דעת רפואית – חוות דעת של מומחה היא חובה בתביעות רשלנות רפואית, והיא זו שתומכת בטענות התביעה. עורך הדין יוכל לסייע במציאת מומחה בתחום הרלוונטי.
לסיכום
רשלנות רפואית באבחון או בטיפול בסוכרת עלולה לגרום לנזקים חמורים. אבחון מאוחר, טיפול תרופתי לא נכון או מעקב רפואי לקוי עשויים להוות עילה לתביעת פיצויים.
הגשת תביעה בגין רשלנות רפואית היא פעולה מורכבת המצריכה ידע רב ומקצועיות. ישנו יתרון לעורכי דין המתמחים בתחום הרשלנות הרפואית בשל היכרותם עם מקרים דומים, וניסיונם בעבודה מול גורמי רפואה שונים ולרבות המומחים הרפואיים.
הידע, המקצועיות, הכרת התחום והפסיקות השונות, אותם צבר עו"ד טל סיץ במסגרת טיפולו בתיקי רשלנות רפואית מזה כ-17 שנים, מאפשרים ללקוחותיו להנות ממעטפת מקצועית יסודית ומוקפדת.
אם נפגעתם עקב רשלנות רפואית בסוכרת, או שאתם סבורים כי הטיפול שקיבלתם לא היה מיטבי או רשלני, הנכם מוזמנים לפנות למשרדנו לקבלת ייעוץ משפטי מקיף, בחינת היתכנות וסיכויי התביעה את סיכויי וליווי למימוש מלוא זכויותיכם.
המאמר נרשם בלשון זכר מטעמי נוחות בלבד, ומיועד לנשים וגברים כאחד.