רשלנות רפואית באבחון התקף לב

ישנן סיבות רבות אשר עשויות להוביל להתקפי לב. קצב החיים, הלחץ גורמי סיכון, היסטוריה משפחתית ועוד. עם זאת ישנם לא מעט גורמים המהווים אינדיקציות לכך שהדבר עלול להתרחש ורופא אמור לזהות אותן ולפעול בהתאם. במידה ולא יעשה כן, ייתכן וקיימת עילה לתביעה בגין רשלנות רפואית.

 

התקף לב, מהו?

עניינו של המאמר הוא רשלנות רפואית בהקשר של אבחון התקף לב. אך עוד לפני כן נבקש להסביר מהו התקף לב. התקף לב, או בשמו האחר, אוטם בשריר הלב הוא מצב בו אספקת הדם אל הלב או חלק ממנו יורדת בצורה משמעותית או נפסקת לחלוטין בשל בעיות במערכת הדם. האירוע מתרחש בשל חסימת אחד או יותר מהעורקים המובילים את הדם אל הלב. האירוע יכול להתרחש בין היתר עקב הצטברות של כולסטרול וחומרים שומניים אחרים בכלי הדם המביאים לחסימתו. כאשר מתרחש אירוע מסוג זה, הלב לא מקבל את מנת הדם הכולל חמצן הדרושה להמשך פעולתו ובשל כך שרירי הלב חווים התכווצויות שונות הנקראות איסכמיה.

במידה ומצב זה נמשך לאורך זמן הוא בהחלט יכול להביא גם למותו של אדם, כפי שכולנו שומעים על אנשים שנפטרו כתוצאה מהתקף לב. במקרים אחרים התקף כזה יכול לגרום לנכות, או להפרעות שונות בחלקים שונים בגוף.

 

מהם התסמינים המעידים על התקף לב?

לעיתים אנשים חווים התקף לב ללא כל סימן מוקדם, מקרים פתאומיים אלו הם נדירים ובדרך כלל לא ניתן לעשות הרבה מעבר להענקת טיפול כאשר ההתקף כבר מתרחש.

עם זאת, הרב המכריע של התקפי הלב מתחילים כחלק מתהליך אשר נותן סימנים עוד הרבה קודם ואמור להדליק נורות אזהרה. התעלמות מסימנים אלו, עשויה לגרום לאובדן זמן יקר.

נציין כאן בתמצית כמה מהתסמינים העיקריים שיש בידיהם להעיד על היווצרות התקף לב:

  • תחושת אי נוחות היכולה להופיע בחלקים שונים בגוף ובהם בבטן, בחזה, בזרוע, בגב, בצוואר בלסת או בפרקי כף היד – תחושות אלו מורגשות גם בעת מנוחה
  • כאב בחלק השמאלי של הגוף, החל מהחלק השמאלי בחזה, דרך הלסת, הזרוע וכן הכתף השמאלית והגב
  • קוצר נשימה או קשיי נשימה
  • סחרחורת, אובדן שיווי משקל, בחילות והקאות וכן הזעת יתר
  • אצל חלק מהלוקים בהתקף לב לא חשים שום סוג של כאב באזור החזה, זהו מצב בעייתי העלול לגרור סיכון גבוה וכן אבחון לקוי
  • אצל נשים יש נטייה להקאות ובחילות וכאבים בבטן העליונה, הן עלולות לפתח עייפות קשה, צריבה בגרון, כאבי גב וקוצר נשימה

 

מתי מתרחשת רשלנות רפואית באבחון התקף לב?

רשלנות רפואית באבחון התקף לב
דיני נזיקין, נזקי גוף, תביעות רשלנות רפואית ותאונות דרכים. טיפול מקצועי ותוצאות מוכחות.
לייעוץ חייגו:
עו"ד טל סיץ'
לוגו טל סיץ'

כאשר אנו מבקשים להבין מתי מתרחשת רשלנות רפואית באבחון התקף לב, אנו צריכים למעשה להבין מתי פעל הצוות הרפואי באופן שלא עומד בדרישת סטנדרט הטיפול הסביר, הזהיר והמצופה. כלומר, האם פעל באופן שהיה הולם את הנתונים שהיו בפניו.

  • התעלמות מסימפטומים המעידים על אפשרות לקיומו של התקף לב – לעיתים בקרב צעירים יש נטייה לשלול אפשרות להתקף בשל פרופיל לא מתאים כגון גיל או מצב רפואי המאפיינים נפגעים מהתקפי לב
  • הימנעות מביצוע בדיקות נדרשות – אם רופא לא הזמין בדיקות נדרשת כמו א.ק.ג או בדיקות אחרות
  • אבחון שגוי של בעיה רפואית – הרופא מניח שמדובר בבעיה רפואית שונה, חרף סימנים שאמורים להחשיד בקיומו של התקף שב, ובכך נעשה אבחון שגוי והיעדר אבחון של אירוע לבבי מתגלגל
  • פענוח לקוי של בדיקות שונות
  • אי ביצוע מעקב אחר בדיקות שהתבצעו בעקבות תלונת מטופל

חשוב להבין כי רשלנות רפואית היא חיבור של מספר עובדות או ממצאים:

  1. קיומו של נזק למטופל.
  2. טיפול לא סביר, זהיר או שגוי מצד הצוות הרפואי.
  3. הוכחת קשר בין פעולת הצוות הרפואי לבין הנזק.

בשל להוכיח את האמור לעיל, מומלץ לפנות לעורך דין מוסמך המתמחה בתיקי רשלנות רפואית. עורך הדין בשיתוף מומחים רפואיים בתחום רפואת הלב יפעלו מטעמכם להוכחת הנזק והקשר בין הרשלנות בטיפול לבין הנזק שנגרם אשר בגינו מתבקש פיצוי.

 

מהי רשלנות רפואית באבחון התקף לב?

בתמצית, מצב של אוטם בשריר הלב (התקף לב), הוא מצב שבו נגרמת הפרעה באספקת הדם אל הלב. יש חשיבות עצומה לטיפול מהיר על מנת להציל את חייו של הסובל מהאירוע. אם הגיע אדם אל רופא או מוסד רפואי והציף את הבעיות שהוא סובל מהן ועדיין לא טופל כראוי הרי שיש כאן בהחלט עילה לתביעת רשלנות רפואית. חשוב לזכור שאירוע לבבי מהווה סכנה ממשית לחייו של החולה. אך ישנם נזקים הנוספים אשר גם הם בהחלט משמעותיים, החל מנכות ונזק בלתי הפיך ללב עצמו.

לדוגמה, מקרים בהם הוכח כי לא ננקטה רמת המיומנות הנדרשת או מידת הזהירות המתבקשת והדבר הוביל לכך שלא אובחן האוטם בשריר הלב, כאשר ניתן וצריך היה לאבחן אותו, מהווים עילה מוצדקת להגשת תביעה בעילה של רשלנות. בהינתן שרשלנות זאת היא הגורם הברור לכך שלמטופל נגרם נזק, או אז ישנה העילה להגשת תביעת רשלנות ולדרוש פיצוי. נוסיף בעניין זה שככלל מדובר בתביעה אזרחית והפיצוי הוא כספי.

לקריאה על רשלנות רפואית בקרדיולוגיה (מחלות לב) לחצו כאן >>>

 

אילו מצבים יכולים להעיד על קיומו של סיכון ללקות בהתקף לב?

אבחון מוקדם של התקף לב הוא אירוע מהותי שבהחלט ניתן להשיג. בדרך כלל, ישנם סימנים המעידים על האפשרות שהתקף יתרחש למי שנמצאים בקבוצות סיכון מסוימות, ועל הרופא המטפל להיות ער לנתוני המטופל הבא בפניו.

מחקרים מלמדים שאדם אשר חווה התקף לב, חווה אירועים מקדימים הכוללים את תסמינים אופייניים או חלקם. בשל כך הופעת תסמינים אלו צריכים ללמד על היתכנות לאירוע לבבי.

חשיבות ההיסטוריה המשפחתית – אדם צעיר לרוב לא נמצא בקבוצת הסיכון, אולם אם ההיסטוריה המשפחתית שלו מעידה על מקרים של התקפי לב בגיל צעיר, יש מקום להתייחס לכך.

נתון חשוב ונוסף שיש לתת עליו את הדעת הוא גורמי סיכון – המדע מכיר כיום מספר לא מבוטל של גורמי סיכון המשפיעים על הסיכון או הנטייה ללקות בהתקף לב. בין היתר ניתן למצוא – היסטוריה משפחתית כאמור, אירועים לבביים קודמים, גיל, מין, עישון, היעדר פעילות גופנית, סוכרת, לחץ דם גבוה, השמנה ועוד.

דוגמאות למקרים אשר עשויים להיחשב רשלנות רפואית במקרי אירועים לבביים:

  • התעלמות מתלונות מטופל או מגורמי סיכון – במידה ומטופל מתלונן על בעיות הידועות המאופיינות עם מחלות לב או התעלמות מגורמי סיכון ובכך אי מתן טיפול מונע.
  • אבחון שגוי – מתלונן המציף בעיות שיכולות להיות מקושרות להתקף לב ולא מקבל אבחנה ו/או טיפול מתאימים, בין היתר בשל הנחת יסוד שגויה באשר לטיב הסימפטומים.
  • היעדר ביצוע בדיקות נדרשות – כאשר ישנם סימנים מחשידים לאירוע לבבי יש לבצע בדיקות נדרשות, בהן ניתן למצוא את הנפוצות יותר כגון אק"ג או בדיקת טרופונין. היעדר ביצוע בדיקות נדרשות עשויות להביא להחמצה באבחון, עיכוב בטיפול ונזק למטופל.
  • אי מתן טיפול רפואי נדרש או היעדר מעקב אחר טיפול או הפניה שניתנו –  היעדר טיפול שיש לתת מהווה לרוב רשלנות בטיפול. כך גם לגבי מקרים בהם כן ניתן טיפול תרופתי לתסמינים בעייתיים או הפניה להמשך בירור, אך לא מתבצע מעקב אחר טיב הטיפול או תוצאות הבדיקות.
  • במקרים בהם המטופל שוהה בבית החולים – אי ביצוע בדיקות או היעדר טיפול נדרש או תואם, לדוגמה – אי ביצוע צנתור או שיהוי בביצוע צנתור. או גם רשלנות במתן הטיפול – כגון טיפול תרופתי שאינו תואם את האירוע הספציפי או רשלנות בביצוע התהליך הרפואי ו/או כירורגי.

חשוב להבהיר שמדובר כאן על רשימה חלקית המעידה על המקרים הנפוצים יותר. היות שאוטם בשריר הלב יכול להתרחש מסיבות שונות, כך גם יכולות להיות סיבות לקיומה של רשלנות.

על מנת לברר האם גם המקרה שלכם מקורו ברשלנות רפואית, הנכם מוזמנים ליצור קשר עם משרדנו.

המאמר נכתב בלשון זכר מטעמי נוחות בלבד, אך מיוחד לנשים וגברים כאחד.

התקף לב תמונה ראשית

עוד בנושא רשלנות רפואית: