רשלנות רפואית באונקולוגיה (אבחון וטיפול בסרטן)

מקרי רשלנות באבחון וטיפול במחלת הסרטן הם קשים ביותר ועשויים להוביל לתוצאות קשות – פיזיות, נפשיות ואף מוות.

קיימת חשיבות יתרה באבחון מוקדם של מחלת הסרטן על סוגיה השונים, שכן אבחון מוקדם עשוי להיות משנה חיים ומציל חיים. התחלת טיפול בטרם התפשטות המחלה ומתן טיפול בשלב מצומצם ומקומי עשויים לשנות את מהלך המחלה ומצבם של המטופלים מקצה לקצה.

 

אונקולוגיה

אונקולוגיה היא ענף חשוב ברפואה שעוסק בגידולים סרטניים, חקר המחלה ודרכי הטיפול האפשריות להילחם בה.

הרופאים המומחים בתחום, האונקולוגים, הם אלו האמונים על מתן עזרה וסיוע לחולי סרטן להיאבק במחלה הקשה.

לא תמיד יהיה זה האונקולוג שיזהה את הסימנים לקיומה של מחלת הסרטן. לא אחת קורה כי ההפניה לבירור אונקולוגי ניתנת על ידי גורמי רפואה שונים אליהם מגיע החולה עם הסימפטומים הראשונים, כגון רופאי המשפחה, רופאים מומחים בתחומים שונים ואף רדיולוגים המפענחים את צילומי ההדמיה.

לעיתים, האונקולוג עצמו יהיה מעורב באבחנה הראשונית והערכת מצב המחלה, בהנחה שהמטופל הגיע אליו בהקדם.

האונקולוג יקבע את תוכנית הטיפולים הנדרשת  וכן את תוכנית המעקב לטיפול שיוחלט לגביו.

מטבע הדברים האונקולוג חייב להיות בעל הבנה מעמיקה ביותר בתחום ולהכיר את הסימפטומים וההשפעות של סוגי מחלת הסרטן השונות על גוף האדם, ומהן הבדיקות הנדרשות ומהן חלופית הטיפול האפשריות.

רשלנות רפואית באונקולוגיה (אבחון וטיפול בסרטן)
דיני נזיקין, נזקי גוף, תביעות רשלנות רפואית ותאונות דרכים. טיפול מקצועי ותוצאות מוכחות.
לייעוץ חייגו:
עו"ד טל סיץ'
לוגו טל סיץ'

הבדיקות עליהן יסתמך האונקולוג הן מגוונות ונרחבות. בין היתר ניתן למצוא:

  • הדמיות (כגון: CT ו- MRI)
  • צילומי רנטגן
  • ביופסיות
  • אולטרסאונד (US)

על האונקולוגים לבחון את ממצאי הבדיקות והפענוחים, על מנת להבין את טיב המחלה והיקפה ובכדי לנסח את פרוטוקול הטיפול המתאים ביותר. במהלך המחלה, אך גם לאחר ההחלמה ממנה.

 

חשיבות הגילוי המוקדם

אבחון וטיפול במחלת הסרטן אינם דבר של מה בכך. אבחון בשלב מוקדם של המחלה עשוי להביא ליתרון משמעותי ביכולת ההתמודדות עמה, לעומת מחלה שמאובחנת בשלב מאוחר ומתקדם שלה.

ישנן מגוון בדיקות שניתן לאתר באמצעותן את סוג המחלה, שלב המחלה ומיקומה. על הצוות הרפואי לקחת בחשבון גורמי סיכון, לתת את הדעת לסימנים מקדימים ולהפנות בדיקות ולרפואה יועצת על מנת להביא לזיהוי של המחלה וכן לצורך הענקת טיפול נכון ומוקדם ככל שניתן. התעלמות הצוות הרפואי מתסמינים וגורמי סיכון כאמור, אי הפניה לבדיקות ובירורים נדרשים ובשל כך החמצת המחלה וגילויה בשלב מאוחר יותר מאשר המועד בו היה ניתן לגלותה, עשויים להוות עילה לתביעה בגין רשלנות רפואית. חשוב לדעת שרשלנות באבחון וטיפול במחלת הסרטן עשויה להימצא אצל כל אחד מהגורמים המטפלים החל מרופאי המשפחה, דרך הרופאים המומחים וכן בבדיקות מעבדה ומפענחי הבדיקות. חשוב לבחון את שרשרת האירועים והחומר הרפואי על מנת להגיע למסקנה באם הייתה במקרה הספציפי רשלנות שניתן לתובע בגינה.

 

אילו מקרים עונים להגדרה של רשלנות רפואית בתחום האונקולוגיה?

רשלנות רפואית באונקולוגיה, יכולה להתרחש במספר שלבים לאורך תהליך הטיפול. כמו במקרים שונים של רשלנות רפואית, יש מגוון של מקומות בהם הרשלנות יכולה להתרחש. בתחום האונקולוגיה, ניתן לראות שפעמים רבות, שלב האבחון הוא השלב הקריטי ביותר בתהליך, היות שידוע שככל והאבחון מוקדם יותר, סיכויי ההחלמה משתפרים משמעותית.

רשלנות בשל איחור באבחון

סוגיית הגילוי המוקדם באונקולוגיה היא כאמור חשובה מאד. ההשפעות שלה על הצלחת הטיפול הן קריטיות. לא אחת, תביעות רשלנות רפואית בתחום האונקולוגיה, עוסקות בשאלת מועד האבחון של הנגעים בגוף, ונבחן הפער שבין מועד האבחון בפועל, לבין המועד הראשוני שבו למעשה ניתן היה לכאורה לבצע את האבחון. לא אחת אנו למדים שאיחור באבחון יגרום לכך שהמחלה התפשטה לאיברים שונים בגוף ובכך למעשה סיכויי ההחלמה פוחתים מאד ואף עשויים להביא למחלה חשוכת מרפא ולמוות. אחת הטענות שחוזרות על עצמן בתביעות רשלנות רפואית באונקולוגיה, היא הטענה שטיפול מוקדם היה יכול להיות פשוט יחסית ואף לחסוך לעיתים מהמטופל הקרנות, כימותרפיה וניתוחים מסובכים.

רשלנות בשלב הטיפול

אופן הטיפול במחלה, קביעת תוכנית הטיפולים, או סוג הניתוח שיתבצע, הם בעלי משקל רב. במידה ובשל טיפול שגוי, לא מתאים או לא מדויק הוחמר מצבו של החולה, יש עילה להגשת תביעת רשלנות.

רשלנות לאחר ההחלמה

לאחר הטיפול במחלה וההחלמה יש להמשיך ולעקוב אחר המטופל ולוודא שהמחלה אינה חוזרת. לכן בהחלט ייתכן שמעקב לקוי לאחר ההחלמה, וחוסר תשומת לב לסימנים מחשידים, שהובילו להחמצה של חזרת המחלה על כל המשמעויות הנובעות מכך, יהווה גם הוא עילה לגשת תביעת רשלנות רפואית.

 

כנגד מי מגישים תביעה ברשלנות רפואית באונקולוגיה?

כאשר קיימת עילה להגשת תביעת רשלנות באונקולוגיה יש לבחון את מי צריך לתובע. על עורך הדין המטפל לבחון את הרשומה הרפואית, להתייעץ עם מומחה מתאים בתחום ולעיתים אף במספר תחומים ולבחון את שלבי הטיפול אצל גורמי הטיפול השונים בשרשרת האירועים. להלן מספר דוגמאות לגורמים אותם ניתן לתבוע:

  • הרופא הראשוני – הכוונה כאן היא לגורם הראשוני שפוגש את המטופל, זה יכול להיות רופא המשפחה, או לעיתים רופא בחדר מיון שמקבל את החולה ונחשף לנתונים מהותיים, אך לא מאבחן כנדרש את המצב, לא מפנה להמשך טיפול מתאים ובכך זמן יקר הולך לאיבוד, זמן שהיה יכול להיות מנוצל לטיפול טוב יותר במחלה.
  • הרדיולוגים – מבצעים את בדיקות ההדמיה. פענוח לא נכון של צילום או סריקה, פספוס נגע חשוד או ממצא שמצריך המשך בירור, עשוי להוות בסיס לתביעת אותו גורם בגין רשלנות.
  • הרופא המטפל – לדוגמה מקרה בו ממצאי בדיקות מהותיים הוגשו לאונקולוג או לרופא המומחה המטפל והוא קבע דרך טיפול שאינה מתאימה, או לא הפנה להמשך בירור או טיפול נדרשים אצל הגורמים המתאימים, הוא מתרשל בתפקידו ולכן יש מקום להגשת תביעה כנגדו.
  • מוסד מטפל – בית החולים, מרפאה או כל מוסד שאמון על הטיפול בחולה אונקולוגי ואשר אינו מבצע תפקידו כנדרש, לא נותן טיפול מתאים או הולם, מבצע אבחון שגוי או נותן טיפול שגוי (ראו לעיל: "רשלנות בשלב הטיפול"), חשוף גם הוא מטבע הדברים, לתביעה בטענה של רשלנות רפואית.

 

הגשת תביעה ברשלנות רפואית בתחום האונקולוגיה

כמו בכל תחומי הרפואה, יש להבין שלא כל נזק או תוצאה מצערת הם תוצאה של רשלנות. על מנת שניתן יהיה לתבוע בעילה של רשלנות רפואית בתחום האונקולוגיה, על המקרה להיבדק על ידי עו"ד לרשלנות רפואית ומומחים רפואיים בתחום המתאים (אונקולוגיה, משפחה ותחומי מומחיות נוספים לאור סוג הסרטן הספציפי למקרה, כגון – אורולוגיה, גניקולוגיה וכיו"ב), שיבחנו את התהליכים שפורטו לעיל, את המסמכים הרפואיים, ואת המצב הרפואי בעקבות האירוע וזאת על מנת להגיע למסקנה באם קיים בסיס להגשת תביעה.

 

כיצד מוכיחים רשלנות רפואית באונקולוגיה

הוכחת תביעה של רשלנות רפואית היא עניין מורכב, והוכחת תביעה של רשלנות באונקולוגיה, איננה דבר פשוט. השלב הראשון בתהליך הוא פניה לעורך דין מנוסה ומקצועי בתחום אשר יוכל להנחות אתכם וללוות אתכם במהלכה של תביעת הרשלנות. השלבים הם מורכבים כשלעצמם, אך נציג כאן בנקודות את השלבים המרכזיים הקשורים לתביעה.

  • ראשית יש לאסוף ולרכז את כלל המסמכים והבדיקות האפשריים הקשורים לטיפול המחלה, החל מהפניה הראשונית אל הרופא המטפל ועד לסיום הטיפול, כל מסמך, צילום, תיעוד רפואי או סיכום ביקור יכולים להיות בעלי משמעות.
  • השלב הבא, התייעצות עם רופא מומחה. עורך הדין, בעזרת מומחה בתחום המתאים לומדים את החומר הרפואי במטרה לזהות את הנקודה שבה היה אפשר בפעם הראשונה להצביע על חשש לקיומה של המחלה, ולהעריך מה היה משך העיכוב ביחס למועד גילוי מחלת הסרטן בפועל.
  • לאחר מכן יש להוכיח קשר בין פער הזמנים לנזק שנגרם מהמחלה.
  • במידה והתביעה היא בגין טיפול לקוי, ולא בשל אבחון מאוחר, על עורך הדין והמומחה הרפואי מוטלת המשימה להוכיח את הקשר בין הטיפול הלקוי, בכל אחד מהשלבים האפשריים, לבין התוצאות הקשות של המחלה. לצורך כך ייעזר עורך הדין כאמור במומחה רפואי או במספר מומחים, לצורך בחינת כל שלב ושלב בטיפול.

היה וימצא כי הייתה רשלנות במקרה הנדון, כזו אשר הובילה לנזק שיש לתבוע בגינו פיצוי, עוברים לשלב הגשת התביעה בצירוף חוות דעת רפואית לתמוך בה וייצוג בבית המשפט.

הנכם מוזמנים ליצור קשר עם משרדנו על מנת לברר האם גם המקרה שלכם מקורו ברשלנות רפואית.

המאמר נכתב בלשון זכר מטעמי נוחות בלבד, אך מיועד לנשים וגברים כאחד.

רשלנות רפואית - אונקולוגיה

עוד בנושא רשלנות רפואית: