גנטיקה עוסקת בעיקר במחקר של גנים, אורגניזמים ותורשה. מטרת הייעוץ הגנטי נועד לזהות סיכון או סיכוי לקיומה או התפתחותה של מחלה גנטית או נשאות של גנים שאחראים על נטייה לפתח מחלה כזו או אחרת.
ככל שהבעיה או הנטייה הגנטית מאובחנת מוקדם יותר, כן ניתן לקבל להשלים בירורים נדרשים, ולקבל החלטות טיפוליות בהתאם. רשלנות בתחום הגנטיקה עשויה לבוא לידי ביטוי בין היתר באבחון או פענוח שגוי לדוגמה, באי הפניה להמשך בירור נדרש או בשל כשלים טכניים בביצוע פרוצדורה מסוימת במסגרת אותו בירור.
יש לדעת שכאשר מדובר על רשלנות רפואית בתחום הגנטיקה מדובר גם בקשר עם שלבי ההיריון, וכן גם לאחר הלידה ואף אצל מבוגרים.
תפקיד הגנטיקה בהקשר של הריון ולידה
תפקיד הבדיקות הגנטיות בהריון הוא זיהוי של מוטציות שונות שעלולות לגרום להולדת ילד הסובל ממום קשה או מגבלה כלשהי. הבדיקות הגנטיות באות לספק להורים מידע משמעותי על כך ולאפשר להם לקבל החלטה מתאימה כזו או אחרת. לדוגמה – זיהוי של מום קשה שעשוי להביא את ההורים לכדי החלטה שמוטב להפסיק את ההיריון.
מה מייחד את הגנטיקה ברפואה המודרנית ?
הבדיקות הגנטיות מאפשרות באמצעות ליקוט נתונים מהפרופיל הגנטי של הנבדק או של הנבדקים וכן במקרים של הריון, לצפות ייתכנות לקיומן של בעיות רפואיות שונות, את ההסתברות לחלות במחלות קשות או במקרים של הריונות לזהות מומים בעובר.
היכולת של הבדיקות הגנטיות לזהות סכנות בין אם בחיבור בין שני אנשים כפי שמתרחש בבדיקות גנטיות הקשורות להריון ובין אם על ידי הבנת המטען הגנטי של אדם, הן יכולות פורצות דרך ומשמעותיות.
רשלנות רפואית ובדיקות גנטיות
- 16 שנות נסיון
- ליווי, ייעוץ, וייצוג יסודי
- ייצוג תיקים בכל גודל
עולם הגנטיקה והחיבור שלו אל תחום הרשלנות הרפואית הוא מורכב ביותר.
להלן כמה דוגמאות לרשלנות רפואית בתחום הגנטיקה:
- התעלמות מנתונים גנטיים או מתוצאות של בדיקות גנטיות – התעלמות הצוות הרפואי או המפענח ממצאים גנטיים אשר מעידים על נשאות של מוטציה גנטית או נטייה לפתח מום או מחלה (לדוגמה – מחלה אונקולוגית), ובשל כך לא ניתן טיפול ו/או לא בוצעה פעולה מונעת.
- פענוח לקוי או שגוי – במידה והפיענוח של הבדיקות לוקה בטעויות שמקורן בחוסר מקצועיות, אי עמידה בסטנדרט המצופה מהעוסקים בתחום, או שגיאות כאלו ואחרות, הדבר עשוי להוות עילה מוצדקת להגשת תביעת רשלנות רפואית.
- פענוח חלקי – בדומה ובהמשך לנקודה הקודמת בדבר פענוח לקוי או שגוי, פיענוח לא מלא של כלל הבדיקות ו/או כזה שאינו כולל את מלוא התוצאות השונות לכדי תמונת מצב מעודכנת וברורה, ובשל כך נגרמת החמצה באבחון או נמנע המשך בירור או מתן טיפול שהיו עשויים למנוע את הנזק או המחלה.
דוגמאות לרשלנות בתחום הגנטיקה
רשלנות באבחון ובטיפול בסיסטיק פיברוזיס (CF)
מדובר במחלה תורשתית רב מערכתית. למועד האבחון של המחלה ישנה חשיבות רבה. ישנן כיום שיטות טיפול יעילות, וככל שהמחלה מאובחנת בטרם הופעת התסמינים הדבר עשוי להשפיע על מהלך המחלה.
הבדיקה הגנטית לסיסטיק פיברוזיס נמצאת בסל הבריאות. במקרים מתאימים יש להפנות את ההורים לייעוץ גנטי ואם העובר מאובחן כחולה ניתן להפסיק את ההיריון. ניתן לאבחן את המחלה גם בשלב לאחר הלידה, ובהתאם להתחיל טיפול מוקדם.
אי יידוע בדבר קיומה של הבדיקה, הסיכונים והסיכויים הכרוכים בה, פענוח שגוי של בדיקה וטיפול שגוי בילד שחולה במחלה הם חלק מהמקרים אשר עשויים להקים עילה לתביעה בגין רשלנות רפואית.
רשלנות באבחון ובטיפול בניוון שרירים שדרתי (SMA)
מדובר במחלה תורשתית, הגורמת לרפיון של השרירים ועשויה להגיע עד כדי שיתוק. כמו כן, עם התקדמות המחלה היא עשויה להשפיע גם על הנשימה ועוד.
ישנה חשיבות רבה לאבחון מוקדם של המחלה. בין היתר – איחור באבחון, פענוח שגוי של בדיקות, טיפול לא נכון וכיוצא בזה, עשויים להקים עילה לתביעה בגין רשלנות רפואית.
מה ניתן לעשות במקרה של רשלנות רפואית בגנטיקה ?
הוכחת רשלנות רפואית בגנטיקה היא עניין מורכב. השלב הראשון אותו יש לבצע הוא לפנות לעורך דין מומחה בתחום על מנת להתחיל את הליך בירור של היתכנות התביעה. מומלץ לאסוף כל חומר האפשרי הקשור לאירוע המדובר. כל מסמך, הפנייה, בדיקה, פענוח, חוות דעת רפואיות והתייעצויות, וסיכומי טיפול. השלב הבא הוא פנייה למומחה בתחום הגנטיקה. עורך הדין יוכל לסייע במציאת המומחה המתאים לצורך עריכת חוות הדעת לתמיכה בתביעה. לאחר מיכן, מגיע שלב עריכת כתב התביעה והגשתו לבית המשפט. חשוב להיות ממוקדים ומדויקים על מנת להשיג את הפיצוי המרבי בגין הנזק שנגרם.
בכל שאלה וככל שאתם סבורים שאירעה בעיניכם רשלנות רפואית שיש הצדקה להגיש תביעה בגינה, צרו קשר עם טל סיץ' – משרד עורכי דין על מנת לבחון את ייתכנות התביע והיכולת לקבל פיצוי בגינה.
המאמר נכתב בלשון זכר מטעמי נוחות בלבד, אך מיועד לנשים וגברים כאחד.