רשלנות רפואית בהמטולוגיה (רפואת תאי הדם)

מהי המטולוגיה?

המטולוגיה הינה תחום רפואי העוסק בתאי הדם, בתהליך הייצור של התאים, מנגנוני הקרישה ובממאירות השייכת למערכת הדם. מחלות המטולוגיות הן מחלות הפוגעות בתאי הדם בצורות שונות. בין המחלות הנפוצות הקשורות לתאי הדם תחת המעטפה של ההמטולוגיה נוכל למצוא:

  1. אנמיה
  2. לוקמיה
  3. מיאלומה נפוצה
  4. לימפומה

תחום ההמטולוגיה נחשב לתחום המצריך התמחות ומקצועיות, הטיפול במחלות קיימות מתבצע לרוב על ידי רופאים שזאת מומחיותם – המטולוגים, אולם אין לשכוח שהמגע הראשוני של המטופל ברוב מכריע של המחלות מתחיל אצל רופא המשפחה והיכולת שלו לאבחון מהיר ונכון של הסימפטומים.

רשלנות בתחום ההמטולוגיה עשויה לבוא לידי ביטוי בין היתר בהתנהלות רופאי המשפחה שלא הפנו לבדיקות מתאימות או לרפואה יועצת, וכן אצל המטולוגים שלא אבחנו את המחלה או אבחנו אותה בשלב מאוחר או נתנו טיפול רשלני.

 

רשלנות רפואית בהמטולוגיה כתוצאה מאבחון שגוי

רשלנות רפואית בהמטולוגיה (רפואת תאי הדם)
דיני נזיקין, נזקי גוף, תביעות רשלנות רפואית ותאונות דרכים. טיפול מקצועי ותוצאות מוכחות.
לייעוץ חייגו:
עו"ד טל סיץ'
לוגו טל סיץ'

כמו במקרים רבים הקשורים למחלות שונות, פעמים רבות רשלנות רפואית במחלות המטולוגיות, הוא באבחון הראשוני השגוי והחמצה של תסמינים היכולים להעיד על קיומה של מחלה המטולוגית. מחלות שונות יכולות להיות בעלות סימפטומים זהים, אך הטיפול הנדרש להן שונה לגמרי. לא אחת נמצא כי מטופלים הגיעו אל גורמי רפואה עם סימפטומים היכולים להעיד על מחלות המטולוגיות כאלו ואחרות, אך הם לא זוהו, או שהצוות הרפואי שנתקל בהן, לא פעל כנדרש ולכן לא נתן הפניות מתאימות לבדיקות נדרשות, או לא נערך המשך בירור. התנהלות לקויה כזו מצד הצוות הרפואי, עשויה להוביל לאיחור באבחון או בטיפול ולנזקים שניתן היה להקטין או למנוע. ליכולת של גורמי הטיפול לבצע את האבחנה הנכונה יש משמעות עצומה ליכולת של החולה להחלים מהמחלה.

 

רשלנות רפואית בהמטולוגיה כתוצאה מטיפול שגוי

רשלנות רפואית במחלות המטולוגיות יכולות להתרחש גם על ידי צוותים מיומנים ומנוסים, אשר מסיבה מסוימת לא העניקו לחולה את הטיפול המיטבי הנדרש בהתאם לתמונת המצב העדכנית שלהם. כאשר באים לבחון קיומה של רשלנות רפואית בטיפול, יש לבחון האם הצוותים הרפואיים פעלו באופן סביר, זהיר וכמצופה בהתאם לטיב המחלה ולנתוני המטופל. במידה ולא עשו כן, או אז ייתכן וישנה עילה לתביעה בגין רשלנות.

חשוב לציין שרשלנות רפואית יכול להיות במהלך כל שלבי הטיפול, אך נדרשת הוכחה שעצם הרשלנות, היא הגורם לנזק שנגרם למטופל. או במילים אחרות – יש להוכיח קשר סיבתי בין התנהלות הצוות הרפואי לבין הנזק שנגרם למטופל.

 

דוגמאות למקרי רשלנות בתחום ההמטולוגיה

רשלנות רפואית במקרי לוקמיה

לוקמיה (סרטן הדם), היא מחלה שמתאפיינת בייצור מוגבר ולא תקין של תאי דם במח העצם. התאים הממאירים בלוקמיה מופיעים לראשונה במח העצם. בין היתר ניתן למצוא דימומים, זיהומים ואנמיה. הטיפול משתנה בין סוגי הלוקמיה השונים. איחור באבחון לוקמיה, שגיאה בפענוח וכיו"ב מקרים שיכולים להביא להידרדרות והחמרת המחלה, עשויים להקים עילה לתביעה ברשלנות רפואית. על מנת לבחון רשלנות רפואית במקרי הלוקמיה יש לבחון בין היתר האם הייתה חריגה מנהלים ומפרקטיקה נוהגת, האם היה אבחון שגוי או מאוחר, האם הטיפול היה נכון ותואם והאם נגרמו נזקים שניתן היה למנוע.

רשלנות רפואית במקרי לימפומה

לימפומה (סרטן בלוטות הלימפה) היא סוג של מחלת סרטן המתפתחת במערכת הלימפה בגוף. אבחון מוקדם של מחלת הלימפומה מסייע רבות בניסיון לבלום את התפשטות המחלה. כעיקרון ניתן לחלק את הלימפומה לשתי קבוצות – האחת לימפומה מסוג הודג'קין והשנייה לימפומה מסוג שאינו הודג'קין. ככל שנעשה אבחון מאוחר יותר של המחלה פוחתים סיכויי ההצלחה. לכן שלב האבחון הוא חשוב במיוחד. כמו כן, רשלנות במקרי הלימפומה עשויה להיות גם בבחירת הטיפול ובטיפול עצמו.

לקריאה על רשלנות רפואית באונקולוגיה לחצו כאן >>>

רשלנות רפואית במקרי אנמיה חרמשית

אנמיה חרמשית היא תופעה המטולוגית תורשתית, שבה האנמיה משפיעה על תאי הדם באופן כזה שיש שינוי במבנה של התא, למעין צורת חרמש, ומכאן שמה. עיקר הבעיה היא שבמצב שכזה, הרקמות אינן מקבלות די חמצן, ולכן עשויים להיגרם תופעות כגון: דלקת ריאות, חושלה, בעיות התפתחות, מחלות לב ועוד. כאשר המחלה לא מאובחנת ולא מטופלת, או בהיעדר מעקב אחר החולה במחלה, הדבר עשוי לגרום למחלות ופגיעות קשות ואף לקיצור תוחלת החיים. מכאן שישנה חשיבות רבה לאבחון המחלה בשלב מוקדם ומתן טיפול תומך ומותאם.

רשלנות רפואית במקרי קרישיות יתר

חלקן של המחלות ההמטולוגיות יוצרות בעיות בקרישת הדם. בין היתר נטייה להיווצרות קרישי דם. קרישי דם עשויים לנדוד לריאות וליצור תסחיף ריאתי או למוח ולגרום לשבץ מוחי. המשמעות של קרישיות יתר במנגנון קרישת הדם היא קרישת דם במידה מוגברת ובאופן קל יותר, מה שעשוי לגרום לפקקת ובהמשך לנכות ופגיעה קשה. ישנם כלים שונים אשר מאפשרים לאבחן את סיבת קרישיות היתר (בדיקות מעבדה וכיו"ב) והדבר מאפשר מתן טיפול נכון. בין סוגי הטיפול האפשריים ניתן למצוא טיפול מניעתי וטיפול תרופתי. מכאן, שישנה חשיבות רבה להתנהלות נכונה מצד הצוות הרפואי באבחון נכון, הפניה לבדיקות נדרשות ומתן טיפול תואם. סטייה מסטנדרט טיפול זה, וקיומו נזק שנגרם למטופל שניתן היה למנוע באמצעות טיפול נכון, עשוי להקים עילה לתביעת רשלנות רפואית.

 

חשיבותה של חוות הדעת הרפואית בתהליך תביעת הרשלנות

ככלל תביעה העוסקת ברשלנות רפואית צריכה להוכיח את שלושת האלמנטים הבאים:

  1. סטייה של הצוות הרפואי מסטנדרט הטיפול המצופה, הזהיר והנכון.
  2. נזק או מגבלה שנגרמו למטופל.
  3. קשר סיבתי בין הטיפול שניתן לבין הנזק.

בתביעות בתחום הרשלנות הרפואית יש להוכיח את שלושת הגורמים הללו, באמצעות הגשת חוות דעת רפואית שעורך מומחה בתחום המתאים, אשר מוגשת לבית המשפט. לדוגמה: בתביעה בתחום המטולוגיה, נדרשת לרוב חוות דעת שנערכה על ידי המטולוג.

חוות הדעת הרפואית מהווה את הבסיס לכתב התביעה. באמצעות המומחה הרפואי מתאפשר לתביעה להסביר ולהוכיח את הטענות הרפואית כנגד הגורמים הרפואיים שהתרשלו במתן הטיפול וכן מאפשרת לעמוד את טיב הנזק שנגרם למטופל, הנזק שבגינו מוגשת התביעה ומתבקש הפיצוי.

עורך הדין יוכל לסייע במציאת המומחה הרפואי שיערוך את חוות הדעת, ואותה כאמור יצרף בהמשך לכתב התביעה שיוגש לביהמ"ש.

 

הגשת תביעה ברשלנות רפואית בתחום ההמטולוגיה

הגשת תביעה בתחום הרשלנות הרפואית היא עניין מורכב. כאשר מדובר על תחומי רפואה מורכבים דוגמת המטולוגיה, הבעיה קשה יותר. לכן יש חשיבות רבה להגיע לתביעה בצורה טובה וממוקדת. מומלץ לפנות אל עורך דין מנוסה ומקצועי בתחום הרשלנות הרפואית. עורך הדין יפנה אתכם לקבלת חוות דעת רפואית ויוכל לסייע באיסוף התיעוד הרפואי הנדרש. בהמשך, יפעל עורך הדין להגשת התביעה וניהול התיק בבית המשפט.

צרו קשר עוד היום כדי לבחון ייתכנות תביעה במקרה שלכם.

המאמר נכתב בלשון זכר מטעמי נוחות בלבד, אך מיועד לנשים וגברים כאחד.

רשלנות רפואית בהמטולוגיה

עוד בנושא רשלנות רפואית: