רשלנות רפואית באימונולוגיה (המערכת החיסונית)

מחלות אימונולוגיות הן מחלות מורכבות. מדובר במחלות שמקורן בבעיות במערכת החיסון מה שמוביל לכך שהגוף למעשה תוקף את עצמו. לכן חשוב מאד להיות ערים לגורמי הסיכון והתסמינים, ובהתאם לאבחן נכון את הבעיה ולהתאים טיפול. 

 

מהי אימונולוגיה ומחלה אוטואימונית?

אימונולוגיה עוסקת בחקר מערכת החיסון. האימונולוגיה עוסקת במזהמים, חיסונים, דיכוי חיסוני, מחלות אוטואימוניות ועוד.

מחלה אוטואימונית נגרמת מתגובה שגויה של מערכת החיסון כנגד תאים בריאים. מחלה אוטואימונית בא לידי ביטוי בכך שמערכת החיסון של הגוף תוקפת תאים ורקמות עצמיים במקום להתמודד עם גורמים חיצוניים.                       

 

מה גורם להתפתחותן של מחלות אימונולוגיות ?

כאשר אנו מנסים לאפיין את הגורמים השונים אשר מובילים להיווצרות המחלות האוטואימוניות מקובל לחלקן אותם לשני גורמים עיקריים – גנטיים וסביבתיים. 

  • נטייה גנטית/תורשתית – הנטייה הגנטית וההיסטוריה משפחתית, עשויים להעמיד אדם בסיכון גבוה יותר לחלות במחלה אוטואימונית. יש לציין שגורמים גנטיים לעיתים מהווים רק חלק מהסיבה להתפתחות מחלה אוטואימונית ולעיתים נדרשים גורמים נוספים מעבר לכך.
  • גורמים סביבתיים/חיצוניים זיהומים, חשיפה לחומרים מסוימים או תרופות וכדומה, אשר עשויים להשפיע על מערכת החיסון ולגרום לה לתקוף תאים ורקמות בריאים בגוף.

 

התסמינים האופייניים למחלות האוטואימוניות ודרכי האבחון

מחלות אוטואימוניות אינן פועלות בצורה אחידה והן יכולות להופיע בדרכים שונות ומגוונות.

במקרים מסוימים יכול להיות שהתסמינים כלל לא יעלו על פני השטח ולא ניתן יהיה לזהות אותם, אלא בבדיקת דם מקרית שנערכת באופן תקופתי. 

רשלנות רפואית באימונולוגיה (המערכת החיסונית)
דיני נזיקין, נזקי גוף, תביעות רשלנות רפואית ותאונות דרכים. טיפול מקצועי ותוצאות מוכחות.
לייעוץ חייגו:
עו"ד טל סיץ'
לוגו טל סיץ'

במקרים אחרים ישנה הופעה של תסמינים שלא בהכרח מקושרים מייד לסוג המחלות הזה, היכולים להוות גם אינדיקציה למחלות אחרות, דוגמת עייפות, כאבים ועוד. 

סימנים ברורים יותר ומובהקים למחלות אוטואימוניות הם הופעה של תפרחות שונות על העור או דלקות.

 

צורות הטיפול במחלות אוטואימוניות

התפיסה הרווחת עבור מחלות אוטואימוניות מראה שברוב המקרים לא ניתן להחלים מהן באופן מוחלט, ועיקר הטיפול נע סביב האפשרות לייצר חיים טובים יותר לסובלים מהן.

הטיפול המקובל במחלות אוטואימוניות הינו באמצעות סטרואידים, אך לדבר עשויות להיות השפעות ארוכות טווח שאינן מטיבות עם הגוף ואמצעים כימיים כתחליף לשימוש בסטרואידים או במקביל אליו.

בשנים האחרונות פיתחו גם תרופות ביולוגיות שמותאמות למקרים ספציפיים.

 

רשלנות רפואית – מהי ?  

ברמת העיקרון, רשלנות רפואית משמעותה סטייה מסטנדרט הטיפול הסביר, הזהיר והמצופה מצד הצוות הרפואי. או במילים פשוטות – הרופא התרשל במתן הטיפול הרפואי למטופל. על מנת לקבוע קיומה של רשלנות יש לבחון את האירועים בשאלת הסבירות, כלומר האם פעלו הצוותים הרפואיים באופן סביר ביחס לנתונים שעמדו לפניהם.

על מנת שניתן יהיה לקבוע שבמקרה מסוים התקיימה רשלנות רפואית שניתן לתבוע פיצוי בגינה, יש להוכיח שלושה תנאים:

  • למטופל נגרם נזק (או לא נמנע נזק) בשל הטיפול שקיבל או שטיפול שנמנע ממנו.
  • הצוות הרפואי לא פעל באופן סביר, זהיר וכמצופה.
  • קיומו של קשר בין שתי הנקודות דלעיל. קרי, יש להוכיח שהנזק מקורו בטיב הטיפול שניתן.

 

רשלנות רפואית באימונולוגיה (המערכת החיסונית)

רשלנות רפואית בתחום האימונולוגיה היא דבר מורכב. ישנם שלבים שונים בהתפתחות המחלה ועל ציר הזמן ניתן למצוא אירועים שונים אשר כל אחד מהם עשוי להוות רשלנות רפואית בטיפול. כך בין היתר –  בשלב באבחון, היעדר ביצוע של אבחונים ובדיקות שנדרשו לאור התסמינים וגורמי הסיכון, אי התאמת תוכנית טיפול למחלה הספציפית, התאמת טיפול ו/או תרופות שגויות, מעקב לקוי וכיו"ב.

 

הגשת תביעה ברשלנות רפואית בתחום האימונולוגיה

כמו ביתר תחומי הרפואה, רשלנות בתחום האימונולוגיה יכולה לבוא לידי ביטוי באיחור באבחנה חרף הופעת סימפטומים אופייניים, אבחון שגוי עקב רשלנות בבדיקה, היעדר ביצוע בדיקות מתאימות, מתן טיפול שגוי ומעקב לא מיטבי. באופן פרטני יותר, הדבר עשוי לבוא לידי ביטוי בבירור חלקי, אי הפניה לבדיקת נוגדנים ובדיקות נדרשות נוספות. פענוח שגוי של ממצאי בדיקות, אבחון מאוחר של המחלה באופן שמתגלה בשלב בו נגרמו כבר נזקים בלתי הפיכים, או נזקים שנגרמים מתופעות לוואי של הטיפול שניתן למחלה.

על מנת לבחון רשלנות בתחום האימונולוגיה חשוב לאסוף תיעוד רפואי, מסמכי מעקב, תוצאות בדיקות, הפניות ואת מלוא התיעוד הרפואי הרלבנטי. על המקרה להיבחן על ידי עורך דין לרשלנות רפואית ומומחים רפואיים בתחום האימונולוגיה ובתחומים נוספים ככל שנדרש, שיבחנו את התהליכים שפורטו לעיל, את המסמכים הרפואיים, ואת המצב הרפואי וזאת על מנת להגיע למסקנה באם קיים בסיס להגשת תביעה.

צרו קשר  עם טל סיץ' – משרד עורכי דין רשלנות רפואית, לבחינת האפשרות להגיש תביעת רשלנות רפואית. 

 

המאמר נכתב בלשון זכר מטעמי נוחות בלבד, אך מיועד לנשים וגברים כאחד.

רשלנות רפואית באימונולוגיה (המערכת החיסונית)

עוד בנושא רשלנות רפואית: